· 

Jonge kinderen een gezondere start

KAMPEN - Gezond zijn en leven, dat willen we allemaal. ‘Jong geleerd is daarbij oud gedaan. Dus: hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter’, stelt Bianca Diender van Gastouderbureau Tante Vroesh. Daarom volgen op dit moment enkele gastouders en de medewerkers van het gastouderbureau de training ‘Een gezonde start’.

‘Kinderopvang is een belangrijke plek om jonge kinderen een gezonde start te geven, waarbij ze genoeg bewegen, gezond eten en voldoende slapen’, weet Bianca. ‘Kinderen zijn gezonder en voelen zich beter wanneer zij opgroeien in een pedagogisch klimaat dat warmte, geborgenheid en voldoende uitdaging biedt. Onze medewerkers geven hierbij zelf het gezonde voorbeeld.’

Dagelijkse praktijk
Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, met ondersteuning van branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het Voedingscentrum en RIVM Centrum Gezond Leven. Met ‘Een gezonde start’ werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen (0 - 12 jaar) en aan de deskundigheid van hun medewerkers. Het geeft medewerkers inzicht in de concrete stappen die nodig zijn om een gezonde leefstijl écht onderdeel te maken van de dagelijkse praktijk in de kinderopvang. Dat doen organisaties door de activiteiten te baseren op vier pijlers: beleid maken en actualiseren, kennis en vaardigheden van kinderen en medewerkers ontwikkelen, de fysieke en sociale omgeving inrichten en het vroegtijdig signaleren van risico’s voor een gezonde leefstijl.

Gezonde leefstijl
De scholing ‘Een Gezonde Start’ bestaat uit een basismodule waarin deelnemers reflecteren op hun eigen leefstijl, gezonde leefstijl in hun organisatie en in interactie met kinderen en ouders. Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties zich naar keuze verdiepen met de themamodules: voeding, beweging, gewicht en veilig gedrag & veilige omgeving. Kenmerkend voor de scholing is dat deelnemers bewegend leren. Een digitale leeromgeving ondersteunt de deelnemers.

Medewerkster Geri-Anne Slim heeft een train-de-trainer-opleiding gevolgd, zodat zij haar kennis kan overdragen aan andere gastouders en medewerkers van het gastouderbureau. Zij wordt binnen Gastouderbureau Tante Vroesh hét aanspreekpunt voor een gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt en coacht de eigen collega’s structureel hierin. In de train-de-trainer-cursus leren deelnemers werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang, oefenen zij trainings- en communicatieve vaardigheden en doen ze actief kennis op over deze leefstijl.


Op 13-3-2019 organiseert Jogg Kampen een leuke inspiratiesessie die heel goed aansluit op een gezonde start.

Je kan hier meer informatie vinden over deze inspiratiesessie over Chef het samen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Gastouderbureau Tante Vroesh

Kerkstraat 4, 8261 BC  Kampen

KvK 05082074

 

E    info@tantevroesh.nl

T    038 85 11 872